sangat rangup!
sesuai sangat dihidangkan pada waktu petang
bersama teh panas..
bahan-bahan inti:
3 biji ubi kentang (dibuang kulit didadu kecil-kecil)
1 paket kecil rempah kari ikan Babas
1 ulas bawang besar (didadu kecil)
1 ulas bawang putih(dicincang)
daun kari secukupnya
sedikit air
bahan-bahan doh:
300 gm tepung gandum (diayak)
1 biji telur
50 gm mentega (dicairkan atas api)
secubit garam
air sejuk secukupnya
cara-cara membuat inti:
1. panaskan minyak, tumis bawang merah dan
bawang putih sehingga naik bau.
2. masukkan daun karo. tumis sehingga bau daun kari naik.
3. masukkan semua rempah kari babas paket kecil.
tumis sehingga naik minyak.
4. masukkan ubi kentang. gaul hingga sekata.
5. masukkan air sehingga semua ubi kentang tenggelam.
6. reneh sehingga ubi kentang lembut.
jika x lembut lagi dan air dah kering.
tambah air supaya kentang betul-betul empuk.
7. biarkan sehingga kering sedikit atas api.
kemudian boleh diangkat dan ketepikan.
cara-cara membuat doh:
1. ayak tepung gandum dengan garam.
2. masukkan telur. gaul kering bersama
tepung sehingga berderai.
3. masukkan mentega yang telah dicairkan atas api. gaul kering.
4. masukkan air sejuk sedikit demi sedikit sehingga menjadi bentuk doh.
ingat! sedikit demi sedikit. jangan taruk sekali banyak terus.
5. setelah jadi doh dan tidak melekat pada tangan,
rehatkan selama 10 - 15 minit.
6. mula mencanai doh, jangan terlalu nipis,
dan jangan terlalu tebal.
7. letakkan atas acuan, masukkan satu sudu besar inti, dan lipat.
8. kemudian, goreng dengan minyak yang cukup panas...
daannn, hasilnyaa.. tadaaaa...... sedapp...
rempah karinya terasa... pedas-pedas sikit.... cukup rasa! :)
selamat mencuba....
Wahhh. best best! Kita dua boleh join Masterchef, tak pun bukak kedai sendiri.
ReplyDeletehehhehee... kan hanyss... mari buat business! nanti barula pakcik kayo pakcik kayoo! hehehehe... bila dia nak buat next masterchef nanti kita join okey! :D
ReplyDelete