250g mentega
125g gula halus
1 biji kuning telur
1 sudu teh esen vanila
50g serbuk badam (optional)
200g tepung jagung*
300g tepung gandum}
1 sudu besar tepung beras*
1 sudu teh baking powder*
ayak bersama bahan bertanda *
200g kacang badam,digoreng tanpa minyak
50g badam cincang untuk hiasan (saya gantikan dengan almond slice yg digoreng tanpa minyak)
+/- 700g coklat compound
Cara;
1.Pukul mentega dan gula sehingga kembang.Masukkan esen vanila dan pukul lagi. masukkan kuning telur. Masukkan serbuk badam.Kacau.
2.Masukkan tepung yang telah diayak tadi,gaul rata.
3.Bentukkan doh bulat-bulat kecil/lonjong dan masukkan kacang di dalamnya.
4.Letakkan di atas dulang pembakar yang telah dilenserkan sedikit mentega.
5.Bakar pada suhu 200'C selama 20 minit.
6.Cairkan coklat dengan kaedah doubel-boiler.Celupkan biskut tadi dan letak dalam
kertas cawan.Taburkan badam cincang di atasnya.Biarkan ia kering.Siap disimpan.
saya ambil resepi dari sini :) http://ruhayurazali.blogspot.com/2013/07/resepi-almond-london-seriusss-rangup.html
dan ini hasilnya
papercup purple buat kuih nampak sedap! dan cantik! hehe
No comments:
Post a Comment