Saturday, October 15, 2011

Resepi Kuih Ketayap :)

haaa.. hari ni.. nak share resipi pulak...
untuk kulit dia..
first... we need 1 cup of all purposed flour
1 cup of coconut milk
1/2 tsp of salt
4-5 pandan leaves
1/2 cup of water to blend the pandan leaves
sedikit pewarna hijau
daannn sebiji telur

inti nya..
2 cup of kelapa parut
sedikit air
seketul gula melaka :)

buat inti dulu baru buat adunan kulitnya okey...

cara-cara membuat inti..........
1. dalam periuk... masukkan gula melaka dan air...
2. kacau sehingga gula larut
3. setelah gula larut, masukkan kelapa parut.
4.gaul sehingga sebati, jangan sampai terlalu kering pulak nanti x sedap.. 
5. dah siap! letak dalam mangkuk dan ketepikan.



ni yg saya punya... hehhehee

okay now buat kulit dia pulak...
1. potong daun pandan dan masukkan kedalam blender.
2. tuang sedikit air bagi mendapatkan jus pandan tersebut.
3. blend kan sehingga daun pandan hancur. tapiskan dan ambil jus nya... perah daun2 yg hancur tu supaya dapat pati pandan tu...
4. dalam mangkuk lain... taruk secawan tepung, dan garam.
5.  masukkan jus pandan, telur dan santan. gaul sebati! pastikan adunan tersebut cair...tak terlalu cair mcm air ok... kalau pekat sangat x sedap sebab nanti kulitnya terlalu tebal dan x sedap..
6. colour adunan tu mesti nampak pucat sebab jus pandan tu x hijau sangat... so.. letakkan pewarna.. barulah cantik hijaunya..:)



daun pandan yg dipotong di blender...















No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...