Bahan-bahan:
120 gm mentega
250 gm gula
200 gm tepung
60 gm serbuk koko
5 gm soda bikarbonat
2 biji telur
250 ml susu segar
Bahan untuk coklat ganach:
600 gm coklat masakan
300 ml susu
cara membuat:
1. pukul mentega dan gula hingga kembang.
2. masukkan telur sebiji demi sebiji.
3. masukkan setengah bahagian dari susu dan kacau rata.
4. ayakkan campuran tepung, serbuk koko dan soda bikarbonat.kemudian masukkan kedalam adunan. kacau rata.
5. akhir sekali, masukkan lebihan susu dan kacau rata.
6. panaskan dulu ketuhar pada suhu 180c selama 10 minit. kemudian baru bakar kek selama 30 minit.
coklat ganach:
1. didihkan susu, kemudian barulah masukkan coklat masakan. akhir sekali tuang keatas kek untuk hiasan dan kesan lebih moist. :)
bila dah siap.. check dulu.. dah masak betul ke tidak.. cucukkan lidi ke pisau ke sampai ke dasar loyang... lepas tu.. tarik balik pisau tu keluar...kalau ada adunan melekat... maknanya x masak lagi la tu...kene lah bakar lagi 10 minit ke.. it depends on the cake situation... kalau still x masak.. set lagi 10 minit lepas tu check lagi.. sampai lah betul2 masak...
inilah dia...
nah dah siap.. makaaann...
hope u guys like it :)
No comments:
Post a Comment