Recipe courtesy of My Resepi
i adjust sikit ingredient dia
Bahan-bahan:
- 1 1/2 cawan tepung beras
- 1 sudu makan tepung ubi
- 1 sudu kecil air kapur
- 1/2 cawan gula pasir
- 1/2 cawan gula merah
- 2 cawan air
- daun pandan
- Kicap Manis 1 sudu besar
- kelapa parut putih + secubit garam + daun pandan simpul - kukus kejap dalam 5 minutes
Cara-cara
- satukan gula merah dan gula pasir dalam periuk kecil kemudian masukkan 1 cawan air bersama daun pandan. masak atas api kecil hingga gula larut. sejukkan sebentar
- satukan tepung beras dan tepung ubi dan tuang satu cawan air dan air kapur. gaul rata
- kemudian tuang air gula yang telah sejuk tadi. gaul hingga sebati. Masukkan kicap manis.
- tapis adunan dan tuang dalam acuan lompang yang telah di sapu ngan sedikit minyak.
- kukus 10 minit atau hingga masak. bila dah masak kuih akan jadi berlubang di tengahnya.
- hidang bersama kelapa parut yang di kukus tadi.
*Kicap manis digunakan supaya warna kuih lompang cantik
No comments:
Post a Comment