Friday, November 11, 2011

kek pisang

resepi kek pisang ni saya dapat daripada website myresipi dan telah diolah oleh saya... 
sebab berdasarkan komen yg diberi pada resepi tersebut, ada yang kata kek
mereka agak keras dan perlu kurangkan tepung... oleh itu....
terimalah resepi kek pisang Ano! :) 
kenapa ano? hehhe.. ano adalah nama panggilan saya dirumah! :)
 hehehhe... *mak bagi inspiration untuk namakan kek pisang ni... hehheee

kek pisang ano:
bahan-bahan untuk diayak:
1 1/4  cawan tepung naik sendiri
1/4 cawan tepung jagung
1 sudu teh soda bikarbonat
secubit garam

1/2 cawan gula
2 biji telur 
4-5 biji pisang yang dilenyek/dikisar
1/2 cawan minyak masak

cara-caranya:
1. pukul telur dengan gula hingga kembang. 
kembang bermaksud apabila telur tersebut naik gebu dan warna kuningnya pudar.
2. setelah kembang, masukkan pisang yang telah dilenyek/dikisar.pukul sehingga sebati.
3.setelah sebati, masukkan campuran tepung yang telah diayak sedikit demi sedikit.
4.setelah sebati, masukkan minyak dan kacau dengan cara kaup balik.
kaup balik ni caranya dengan menggunakan spatula,kaup adunan dan bawak ketengah.
tak pun kacau macam biasa pun boleh ye 
5. setelah minyak tadi sebati dengan adunan, masukkan adunan ke dalam loyang pembakar.
bakar pada suhu 180 darjah celcius selama 40 ke 45 minit.
6. setelah siap dibakar, sejukkan, potong dan siap untuk dimakan :)

senang je...bagi yang x ada tepung naik sendiri di dapur, boleh la buat sendiri. cara2 nya, campurkan tepung gandum dengan serbuk penaik. kacau sebati, kemudian ayakkan... itu sajo...







yg ni saya punya fresh from my oven... baru je buat tadi...
selamat mencuba semua :)

rajin2 lah ke blog saye:) terima kasih :)


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...